NÁVOD NA PÉSTOVÁNÍ BONSAJÍ

Jak se starat o pokojové bonsaje 

Jako bonsaj lze pěstovat nejen stromek, ale i některé sukulenty, liány a další rostliny. Důležité je pokojové bonsaje správně zalévat. Jejich pěstební misky jsou malé, a proto je třeba zalévat je častěji než pokojové rostliny ve velkých květináčích. Na druhou stranu ale bonsaj nesnáší přemokřenou půdu a její kořeny jsou rychle náchylné k hnití. Půda by tedy neměla nikdy úplně vyschnout, ani by neměla zůstávat stát voda. Zálivková voda je nejlepší dešťová, případně převařená. O tom, kam bonsaj umístit, rozhoduje konkrétní druh, většinou ale neuděláte chybu, když ji postavíte na okno orientované na jih nebo na východ.

Sluneční podmínky

 

Základem je dobře vybrat místo, kam bonsaj umístíte. Nemělo by být trvale stíněné ani přímo osluněné, ideální je, když se co nejvíc blíží podmínkám domoviny vaší bonsaje. Fíkus a další tropické bonsaje, které jsou určené pro pěstování uvnitř, špatně snášejí chlad, prořež je nutné je po celý rok udržovat v teple.

 

Zálivka

 

Terárium zaléváme malým množstvím (50-200ml dle velikosti terária) odstáté či dešťové vody 2 x tyden. 

Zálivku přizpůsobte svojí bonsaji a taky teplotě v místnosti, vzdušné vlhkosti, světlu a proudění vzduchu. Mladá rostlina si vystačí s menším množstvím vody než vzrostlá bonsaj, ta, která stojí na chladném a stinném místě zase potřebuje míň vody než ta, co stojí v teple a při intenzivním osvětlení. Každý strom je jiný a četnost potřeby zalévat ovlivňuje rovněž řada faktorů, jako je teplo, vlhkost vzduchu nebo půdní směs či drenáž květináčů.

Teplota

 

Relativní vlhkost vzduchu v místnosti nesmí klesnout pod 30 %, suchý vzduch bonsaji nedělá dobře. Většina pokojových bonsají má ráda letnění, tak je vyneste koncem května ven a zvykejte je na sluníčko. Vyvarujte se ale přímému polednímu slunci. 

 

Zastříhávání

 

Na tvarování a pěstování bonsají si pořiďte speciální náčiní jako různé druhy nůžek a misek, drátů, hnojiv atd. Pokud se nám stane, že bonsai z požadovaného tvaru přeroste, můžeme ji v době, kdy je dostatek světla radikálně zakrátit (ostříhat „do hola“ i na silnější větve) včetně odstranění listů. Tento zásah neděláme nikdy v zimě a listy netrháme, ale stříháme a necháváme řapíky listů.

 

 

Tipy

 

S přihnojováním opatrně. Bonsaje hnojte pravidelně, ale v nižší koncentraci.

 

Bonsaje získávají potřebné živiny ze země. Jejich růst a vitalitu tak zajistíte patřičným hnojením půdy, v níž je zasazen. Hnojivo samotné je dostupné v několika formách, včetně tekutých a granulovaných. Pro začátek bude stačit pouze jedna z nich. Tekutá hnojiva se obvykle ředí vodou a poté se aplikují přímo na strom. Granulované druhy, jako jsou pelety, se naopak sypou na povrch půdy. Když je bonsaj „napojen“, pelety se pomalu štěpí a „krmí“ jej. 

Bonsaj je krásným a originálním dárkem, který potěší každého. Perfektně se hodí do bytu, domu, kanceláře i zimní zahrady, navíc vydrží celou řádku let!