PÉČE O KAKTUSY A SUKULENTY

Jak pečovat o Vaši zahrádku? 

Rostlinná terária jsou v dnešní hektické době malou zelenou radostí, která nabízí několik výhod a radostí v jednom - minimální nároky na prostor a péči, možnost pěstování více rostlin na jednom místě i příjemnou formu relaxace.

 

Rostlinná terária mohou být uzavřená, ale u některých typů rostlin je jak žádoucí, tak nutné k tomu, aby rostlina přežila, terárium otevřené např. sukulenty a kaktusy. I tato terária jsou méně náročná na péči než běžná rostlina v květináči, ale je vždy vhodné seznámit se s konkrétním typem rostliny a podle toho péči uzpůsobit. 

 

Sukulentní terárium umístěte na co nejsvětlejší místo, kaktusy a sukulenty milují slunce! Terária si moc nevšímejte, u sukulentů platí: méně péče je více. Od jara do podzimu zalévejte jednou za 14 dní, přes zimu jednou za měsíc nebo vůbec. Pokud je terárium na stinnějším místě, zalévejte jen sporadicky.

Sluneční podmínky

 

Většina rostlinek ať už v uzavřeném nebo otevřeném teráriu potřebuje světlé stanoviště, ale pozor na přímé slunce!

Výjimkou jsou například sukulenty, kaktusy a masožravé rostliny, které zvládnout světla více včetně  přímého sluníčka.

 

Zálivka

 

Uzavřené terárium zaléváme malým množstvím (50-200ml dle velikosti terária) odstáté či dešťové vody 1 x 1-3 měsíce. 

Otevřené častěji, dle typu rostlin a podmínek v bytě min. 1 x za 14 dní. Rostlinky je k tomu vhodné také průběžně rosit. 

Substrát by neměl vyschnout, ale ani stát ve vodě, což je možné pozorovat přes sklo terária.

Sukulenty a kaktusy doporučuji zalévat lžičkou 1 x 14 dní až 1 měsíc přímo k sukulentu či kaktusu. Pozor na přemokření! 

Teplota

 

Teplota v uzavřeném i otevřeném teráriu by se měla pohybovat v rozpětí od 18-26 °C. Sukulenty a kaktusy snesou teploty až 35 °C.

 

Zastříhávání

 

Většinu rostlin lze v rostlinném teráriu zastříhávat a vytvářet si tak i vlastními řízky rostlinky nové. Záleží vždy na vás, co se Vám líbí a co ne. V případě, že rostliny terárium přerůstají, nebojte se je časem vysadit a založit si sami vlastní kompozici.

Sukulenty a kaktusy naopak stříhat nesmíme, pouze případně opatrně "ulamujeme" malé kaktusy či odnože sukulentů a necháváme zakořenit.

 

Škůdci, houby a plísně

 

V případě, že vám nějaká rostlinka uhyne vždy ji odstraňte. 

Pokud se objeví pláseň či houby neprodleně postižené místo odstraňte a následně kontrolujte, zda se dále nerozšiřují.

Objevíte-li škůdce, např. mušky bedlobytky, vložte do terária žlutý lepící papírek a nechte ho 2-3týdny uzavřené.

 

Tipy

 

Mech je dobrým indikátorem vlhkosti v teráriu. Jakmile začne ztrácet výraznou zelenou barvu zkontrolujte hmatem či pohledem stav vlhkosti. 

Pokud se nádoba příliš mlží a rosí, otevřete ji na 1-3 hodiny a poté znovu zavřete, pravděpodobně je v ní příliš vlhko.

Uzavřené terárium je možné mít stále otevřené, jen je potřeba častěji sledovat stav vlhkosti a provádět zálivku min. 1 x týdně.

Průběžně čistěte sklo mokrým vatovým tamponem.

Berte v úvahu podmínky ve vašem bytě či domě, zahrádku pozorujte a vnímejte, někde stačí zalít otevřenou zahrádku 1x týdně, jinde, kde je sušší prostředí, potřebuje zalít častěji.