JAK SI VYTVOŘIT VLASTNÍ TERÁRIUM

Jak osadit sukulentní terárium?

Ráda bych vám ukázala, jak si jednoduše osázet terárium se sukulenty. 

 

Rostlinné terárium neboli florárium je malý ekosystém, samostatný kousek přírody ve skleněné nádobě, který si snadno vytvoříte sami doma. Je krásnou dekorací nebo ručně vyrobeným dárkem. Jeho výroba není vůbec složitá a navíc jsou tyto malé zahrádky ve sklenicích velmi snadné na údržbu. Takže ať už jste zahradník profesionál nebo jen tak tak udržíte naživu sukulent, bude hračka uchovat tento mikrosvět ve formě.

Budete potřebovat:

 

– terárium,

– rostliny na osázení, sukulenty nebo kaktusy v přiměřeném počtu a velikosti. Rozhodně je důležité zmínit, že není možné sesazovat všechny druhy rostlin dohromady. Dbejte především na to, aby jedno terárium obývaly rostliny se stejnými nebo alespoň podobnými požadavky na zálivku. 

– rukavice,

– různě velké kamínky, ideálně různé druhy pro přirozenější vzhled,

– substrát na kaktusy,

– lžička jako lopatka a štětec na očištění skel zevnitř.

1. Nasaďte si rukavice.

 

2. Terárium otřete čisticím prostředkem na sklo. Na osazování nepotřebujete žádné speciální náčiní. Já si často vystačím s obyčejnou polévkovou lžící a sem tam si vypomáhám velkou pinzetou. Celou dobu se snažte, abyste vnitřní stěny nezašpinili, protože po osázení se už budou nelehce čistit. 

 

3. Rovnoměrně rozložte 2 cm vrstvu drenáže na dno terária. Je to nutné kvůli tomu že terárium nemá vlastní odtokový otvor pro vodu. Odvodnění je základ pro pohodlný život rostlin. S ním mohou dýchat.

 

4. Opatrně vložte 2/3 půdy dovnitř. Nemíchejte to s drenážem. Pro vaše pohodlí používejte nástroje. Doprostřed spodní vrstvy nasypte lžičkou asi 1 cm substrátu na sukulenty. Není potřeba jej nijak rozprostírat, stačí opravdu jen hromádka doprostřed. Cílem je pouštní vzhled, proto vrstvu zeminy po obvodu obeskládejte většími a menšími kamínky, aby byl substrát přes sklo co nejméně vidět.

Zvolte naše DIY sady "Osázej si sám" tady

Případně si u nás můžete objednat sklo již osázené

5. Označte, kde chcete své rostliny, a pomocí nástroje udělejte v půdě malé otvory.

 

6. Duší vašeho floraria jsou jeho rostliny. Do terária vždy kombinujete pouze rostliny, které mají stejné nároky na péči. Sukulenty a kaktusy se dají kombinovat. Zakoupené rostlinky vyjměte z původních květináčů a co nejopatrněji odstraňte původní substrát, ve kterém sukulenty byly. Zmenší se tak původní bal a bude se vám s rostlinou lépe manipulovat. Nejdříve umístěte jednu či dvě zadní rostliny a lžičkou je opatrně zasypejte substrátem. Dejte si pozor, aby se substrát nedopatřením nedostal ke krajům nebo na rostliny. Těžko by se odstraňoval a nevypadalo by to hezky. Stejným způsobem postupně přidávejte rostliny v přední části terária.

7. Umístěte rostliny do připravených otvorů. Ujistěte se, že se listy nedotýkají stěn florária. Je dobré postupovat od zadu, tedy nejdřív umístit jednu či dvě zadní rostliny, zasypat je substrátem.

 

8. Zbývající 1/3 půdy položte kolem rostlin, ale nepoklepejte.

 

9. Až budete mít rostliny zasazené, umístěte mezi ně větší kameny, které je podepřou a zatíží. Buďte kreativní. Poté vyskládejte kamínky celý povrch, aby nebyl vidět ani kousek zeminy. Nakonec kamínky ještě jemně posypte pískem, který zajistí potřebné sucho a esteticky dodá teráriu kýžený pouštní efekt.

 

10. Zalévejte své sukulenty a kaktusy 24 hodin po výsadbě. Zalévat půdu, ne rostliny. K zalévání suchomilných terárií se nejlépe hodí třeba pipeta, konvička s dlouhou nálevkou nebo klasický trychtýř. Důležité je, abyste proud vody nasměrovali tam kam potřebujete. Terária vždy zalévejte měkkou vodou (dobře odstátou, převařenou nebo dešťovou). Jednak je to dobré pro rostliny, ale také nebudete mít zbytečné fleky na skle.

Sukulentní terárium umístěte na co nejsvětlejší místo, kaktusy a sukulenty milují slunce! Terária si moc nevšímejte, u sukulentů platí méně péče je více. 
Od jara do podzimu zaléváme jednou za 10 dní, přes zimu jednou za měsíc nebo vůbec. Pokud je terárium na stinějším místě, zaléváme velmi sporadicky. Více o tom, jak pěstovat kaktusy a sukulenty najdete tady.

 

Několik sukulentních terárií pro inspiraci:

Kdybyste měli nějaké dotazy, klidně se ptejte, ráda poradím!