JAK PEČOVAT O ORCHIDEJE?

SPRÁVNÁ PÉČE O ORCHIDEJE

Pokud hledáte květiny plné elegance, krásy a přitom jednoduchosti,orchidej bude naprosto ideální volbou, která vám splní všechny zmíněné požadavky. Tato tropická kráska se do Evropy dostala v 19. století a způsobila opravdový rozruch! Lidé byli ochotni platit opravdu vysoké částky za to, aby si mohli orchidej pořídit. Pořádaly se dokonce aukce,které často končily opravdu prémiovými cenami, které si neumíme v dnešní době ani představit. Dnes, díky staletým pečlivým šlechtitelským praktikám je orchidej dostupná každému milovníkovi pokojových rostlin. Ať už je orchidej součástí vaší pokojové sbírky, nebo si ji teprve plánujete pořídit, dnešní článek bude přesně pro vás. V dnešním článku se dozvíte všechny důležité věci, které byste o orchidejích měli vědět,pokud si je chcete pořídit.

1) Dostatek světla a tepla

Orchideje patří k rostlinám, které se pěstují v interiéru po celý rok. Teplomilné druhy jako  Phalaenopsis, teplomilní příslušníci rodu Dendrobium, Paphiopedilum, Oncidium a také všechny další orchideje je vhodné pěstovat nejlépe na okenním parapetu, kde mají dostatek světla. Důležité je, aby teplota v místnosti neklesala pod 10°C.  V letních horkých dnech je možné  orchidejím dopřát pobyt na zahradě, ale abychom jim neublížili, je vhodné je umístit do polostínu, tedy ne na přímé slunce.

 

 

2) Zálivka a vzdušná vlhkost

Hlavním pravidlem je zalévat orchidej jednou za týden nebo jednou za 10 dní. Substrát nemá být příliš vlhký, zejména v zimních měsících. Zalévat se má vychladlou převařenou vodou nebo dešťovou. 

Orchideje pochází z tropického nebo subtropického pásma. Jejich přirozenými podmínkami jsou tedy vysoké teploty a vysoká vzdušná vlhkost. Většina orchidejí velmi dobře snáší teploty kolem 20 °C a díky tomu jsou také v našich zemích velmi rozšířené.

Udržení optimální teploty po celý rok ovšem není tak velký problém, jako je udržení optimální vzdušné vlhkosti. Problémem je vzdušná vlhkost především na podzim a v zimě, kdy jsou byty vytápěny a vzduch v místnostech bývá velmi suchý. V tomto období, tedy od října až do března, je vhodné listy orchidejí rosit. Rosení běžnou vodou s rozprašovačem je možné, ale krátce po rosení voda většinou zteče nebo se za několik minut vypaří a rostlina opět ztratí svoji vlhkost. Proto je vhodné používat přípravek, který pomáhá udržovat konstantní vlhkost listů na rostlině.

 

 

3) Výživa orchidejí 

Aby orchideje bohatě kvetly, je důležité použít kvalitní speciální hnojivo na orchideje. Takové hnojivo by mělo obsahovat vyšší obsah draslíku a fosforu pro podporu  nakvétání a samotný proces kvetení. Dále pak významný obsah dusíku pro optimální růst. K dobré kondici orchidejí přispívají také mikroprvky, kterými jsou bór, měď, železo, zinek, mangan a molybden.

Pro výživu orchidejí se používají nejčastěji kapalná hnojiva. Hnojivo výrazně podporuje bohaté nakvétání a krásné květy. Hnojivo je vyzkoušeno odborníky, kteří pěstují orchideje!